Korzystanie z serwisów było możliwe to było dzięki środkom pomocowym pochodzącym z Unii Europejskiej


Częściowa realizacja projektu inwestycyjnego sfinansowana została ze środków Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego 2007 - 2013

Podkategoria:

Smak

U kręgowców i bezkręgowców: zmysł rozróżniający rodzaje pokarmu. Receptory s. są wrażliwe na substancje chemiczne rozpuszczone w wodzie. U zwierząt lądowych receptory te są zlokalizowane głównie w jamie gębowej, u zwierząt wodnych - także w skórze różnych części ciała. U kręgowców s. jest rozpoznawany przez kubki smakowe, czyli drobne skupiska komórek nabłonkowo?zmysłowych pogrążone w błonie śluzowej i połączone z zakończeniami nerwowymi. U ssaków kubki smakowe występują głównie na języku. Występują 4 rodzaje kubków, każdy z nich rozpoznaje jeden ze s.: gorzki, słony, słodki lub kwaśny. Ich rozmieszczenie jest nierównomierne: zakończenia nerwowe dla s. słonego i słodkiego występują najliczniej na koniuszku języka, dla s. gorzkiego - u podstawy języka, a dla s. kwaśnego na brzegach języka. Ostateczne wrażenie smakowe jest wypadkową s. podstawowych.

Nauczyciela: 0 Ucznia: 0

Kategoria: Gimnazjum -> Przedmioty przyrodnicze -> Biologia

Autor: Trząski Leszek

Data dodania: 2010-03-17 06:42:56

Ilość stron maszynopisu: 0.2

Ilość stron rękopisu: 0.5

Brak obrazków.
Brak załączników.

Brak dodanych linków zewnetrznych.

Wszystkie komentarze

Uczeń

Nauczyciel

Tytuł komentarza:

Treść komentarza:

Ocena pracy:



Informacje o nas

Serwisy

Polecane

Zakupy

Pomoc