Korzystanie z serwisów było możliwe to było dzięki środkom pomocowym pochodzącym z Unii Europejskiej


Częściowa realizacja projektu inwestycyjnego sfinansowana została ze środków Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego 2007 - 2013

Podkategoria:

Mutarotacja

Zmienna skręcalność płaszczyzny polaryzacji światła, wykazywana w roztworach przez cukry. Np. skręcalność właściwa świeżego roztworu glukozy wynosi +112°, a wraz z upływem czasu maleje powoli aż do osiągnięcia stałej wartości +52,7° (zmiana ta jest odwracalna - odparowanie roztworu daje kryształy glukozy, które po ponownym rozpuszczeniu wykazują znów skręcalność +112°). Zjawisko to wynika z istnienia dwóch form pierścieniowych cukrów prostych, zwanych α i β. Druga odmiana glukozy, otrzymana przez odparowanie roztworu w temp. bliskiej wrzenia, ma skręcalność +18,7° i w roztworze przechodzi do stałej wartości +52,7°, co świadczy o istnieniu równowagi między obiema formami: α-D-glukozy (36%) ⇆ β-D-glukozy (64%). W strukturach pierścieniowych cukrów prostych, takich jak glukoza, możliwe są dwa ułożenia grupy OH przy półacetalowym atomie węgla. W przypadku niektórych innych monosacharydów mechanizm tego procesu jest bardziej złożony, np. ↑ ryboza występuje w roztworze w stanie równowagi między strukturą ↑ furanozową a ↑ piranozową, z których każda istnieje w odmianach α i β.

Nauczyciela: 0 Ucznia: 0

Kategoria: Liceum -> Przedmioty ścisłe -> Chemia

Autor: Praca zbiorowa

Data dodania: 2010-03-16 05:31:16

Ilość stron maszynopisu: 0.3

Ilość stron rękopisu: 0.8

Brak obrazków.
Brak załączników.

Brak dodanych linków zewnetrznych.

Wszystkie komentarze

Uczeń

Nauczyciel

Tytuł komentarza:

Treść komentarza:

Ocena pracy:



Informacje o nas

Serwisy

Polecane

Zakupy

Pomoc