Korzystanie z serwisów było możliwe to było dzięki środkom pomocowym pochodzącym z Unii Europejskiej


Częściowa realizacja projektu inwestycyjnego sfinansowana została ze środków Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego 2007 - 2013

Podkategoria:

Biotechnologia

Przemysłowe wykorzystanie żywych organizmów do uzyskania żywności, lekarstw i innych produktów. Tradycyjne gałęzie wytwórczości, w których wykorzystuje się drożdże to browarnictwo i piekarnictwo; w przemyśle mleczarskim od dawna korzysta się z bakterii i grzybów do produkcji serów i jogurtów. Osiągnięcia → inżynierii genetycznej pozwoliły na zastosowanie zmodyfikowanych genetycznie mikroorganizmów do produkcji insuliny i innych leków. Coraz powszechniejsze jest zastosowanie transgenicznych odmian roślin w rolnictwie (np. pomidory nie ulegające psuciu, odmiany warzyw niewrażliwe na herbicydy itd.). Ostatnie lata przyniosły także próby hodowlanego zastosowania transgenicznych zwierząt (np. hodowla szybko rosnących karpi zawierających geny ludzkiej somatotropiny). Zob. transgeniczny organizm.

Nauczyciela: 0 Ucznia: 0

Kategoria: Gimnazjum -> Przedmioty przyrodnicze -> Biologia

Autor: Trząski Leszek

Data dodania: 2010-03-08 04:53:05

Ilość stron maszynopisu: 0.2

Ilość stron rękopisu: 0.5

Brak obrazków.
Brak załączników.

Brak dodanych linków zewnetrznych.

Wszystkie komentarze

Uczeń

Nauczyciel

Tytuł komentarza:

Treść komentarza:

Ocena pracy:



Informacje o nas

Serwisy

Polecane

Zakupy

Pomoc